Vidéki turizmus és regionális fejlesztés – workshop


A Baranya Megyei Falusi Turizmus Szövetség szervezésében 2014. április 28-án workshop keretében, magyar és horvát partnerek és a turisztikai szakma képviselőinek részvételével eszmecserére került sor Szederkényben. A workshopon a vidéki turizmus regionális fejlesztésben betöltött szerepét, eszközeit és lehetőségeit elemezték a résztvevők, vitaindító előadásokat követően.

 

Dr. Szabó Géza, a Szövetség elnöke és Hergenrőder János, Szederkény polgármestere köszöntőjét követően Dr. Eperjesi Tamás, a NAKVI igazgatója mutatta be a 2014-2020-as finanszírozási periódus vidékfejlesztési programját és lehetőségeit, majd Dr. Kiss Gábor, a Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetője az ökoturizmus jó gyakorlatairól tartott előadást hazai is külföldi példákon keresztül. Végül Benovics Gábor, a Pécs-Eszék-Antonovác kerékpárút-fejlesztési projekt szakértője a projektjük lehetséges és elvárt turisztikai hatásairól beszélt.

 

Az előadásokat rövid kérdés felvetések követték, majd a programot a helyi nemzetiségi kórus  előadása színesítette.

 

A finom, házias ebéd elfogyasztása után délután kiscsoportos műhelymunkára került sor, a délelőtti előadók vezetésével. Számos gondolat felvetődött a helyi termékekben rejlő lehetőségek kapcsán a hatékony marketingtől a minőségi garanciákon át a hálózatosodás szükségességéig, kapcsolódási pontokat tártunk fel és együttműködési lehetőségeket fogalmaztunk meg a jelenleg zajló határon átnyúló túraút és  kerékpárút fejlesztések között, és Szederkény kulturális örökségi értékeivel ismerkedtünk meg rövid lovaskocsis túra keretében.

 

A workshopon felmerült kérdések és gondolatok értékes útravalóul szolgáltak minden résztvevőnek a további munka irányainak és súlypontjainak meghatározásához és finomításához.