Új minősítési rendszer és védjegy az ökoturisztikai szolgáltatóknak


 Közel egy éve dolgozik a Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter egy regionális ökoturisztikai minősítő rendszer  létrehozásán és bevezetésén. A feladat része  „A Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter fejlesztése (DDOP-2.1.3/A-12-2012-0001)” című pályázati támogatással megvalósuló programnak. A védjegyrendszer bevezetése közvetlenül is előnyt jelent majd a régiónkban működő minősített ökoturisztikai szolgáltatóknak.gyeregyalog logo

 

Világszerte több mint száz öko-védjegy működik, de csak Európában is ötvennél többet ismerünk. Sajnos ezek eddig még nem honosodtak meg nálunk.  Pedig a külföldi példák, és a hazai kezdeményezések is igazolták, hogy fontos a minősítő rendszerek és a hozzájuk kötődő védjegyek, logók használata az ökoturizmus marketingjében, hiszen az elkötelezett ökoturisták ezek alapján tudnak választani a lehetséges célpontok, termékek, szolgáltatók és programok között. Ennek ismeretében kezdeményezte a Dél-Dunántúlon is egy egységes ökoturisztikai minősítési rendszer kialakítása az ökoturisztikai klaszter. A minősítési rendszerhez  az ökoturizmust közvetlenül és közvetetten kiszolgáló vállalkozók, intézmények és civil szervezetek egységesen csatlakozhatnak.

 

A védjegy használatára pályázók szállás, ellátás és szolgáltatás valamint rendezvény kategóriákban jelenthetik be minősítési igényüket a Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszternél, amely többféle szakterületről kért fel specialistákat a minősítő bizottságokban való közreműködésre. A minősítő bizottságok helyszíni felmérő látogatást tesznek a vállalkozásnál, ahol a minősítési rendszerben megadott feltételek – ezek az ún. alapfeltételek, a szükséges, valamint az elvárandó kritériumok – alapján döntenek a pályázó besorolásáról. Ahhoz, hogy egy pályázó minősítve legyen, teljesítenie kell a választott kategória minősítési rendszerében minimum az összes alapfeltételt.

 

A minősítő rendszerről a szakmai tanulmány, valamint a minősítési kritériumok kidolgozása szakértők közreműködésével már elkészült. A régió turisztikai szolgáltatói a Pécsett, Orfűn, Szekszárdon és Kaposváron rendezett fórumokon ismerhették meg az új rendszert. A régió megyéiben workshopokon, egyedi képzéseken és tanácsadáson vehettek  részt a jelentkezők, mely felkészítés eredményeképpen már sikeresen túl van a minősítésen 25 szolgáltatás és rendezvény. A minősítési rendszer differenciál a szolgáltatók között. Az alapfeltételek teljesülése is igen komoly követelmény, de ezért még csak az egy hunyoros védjegy használatára szerezhet a kérelmező jogosultságot. A kettő vagy három hunyoros védjegyért már  kiemelten átgondoltan és következetesen kell  „ökonak”lennie az érintett szolgáltatásnak, vagy rendezvénynek. Várhatóan 2015 tavaszán folytatódnak a minősítések Baranya, Tolna és Somogy megye ökoturisztikai szolgáltatóinál, és reményeink szerint ezzel is sikerül elősegíteni azt, hogy a Dél-Dunántúl Magyarország egyik meghatározó ökoturisztikai célterületévé váljon. A Minősítési rendszerről további információk, és a minősítést elnyert szolgáltatók listája a www.gyeregyalog.hu honlapon érhető el.

sajtokozlemeny_sikeres_min_rendszer (1)