Turizmus szakos hallgatók a Baranya Zöldúton


Október 4-én és 5-én a PTE KPVK (Szekszárdi Kar) turizmus szakos hallgatói tanulmányi út keretében ismerkedtek a Baranya Zöldút érdekességeivel.A horvátországi részen Kiskőszeg (horvátul: Batina) volt az első állomás. 1944-ben itt keltek át a szovjet csapatok a Dunán, erre emlékmű emlékeztet a folyóparton (kiskőszegi csata). Az emlékműtől a résztvevők megcsodálták a három országra nyíló panorámát.

Csúza, Hercegszőlős és Kopács nevezetességei közül leginkább a természetvédelmi terület szépsége és gazdag madárvilága, valamint a Belje Borászat látnivalói keltették fel a hallgatók érdeklődését.

A Kopácsi rét Horvátországban, Eszék-Baranya megyében (Drávaszögben) elterülő, változatos élőhelyeket magába foglaló természetvédelmi terület. Egy része a Kopácsi rét Természetvédelmi Területet adja, összterület nagysága azonban messze meghaladja azt. Határos a magyarországi Duna–Dráva Nemzeti Parkkal, és Szerbiában is találhatóak nagyobb területnyúlványok. A Kopácsi rét tehát három országban elterülő ártéri élőhely egy alkotóeleme. Fontos ezen ártéri ökoszisztémák határokon átnyúló komplex természetvédelmének megoldása. Ezt segíti elő a zöldút mozgalom is.

A 2 napos szakmai programot Dr. Gonda Tibor egyetemi adjunktus állította össze, illeszkedve a turisztikai tantárgyak tematikájához.