Túrázás Baranyában: gyalogtúra, kerékpártúra, kenutúra


kerékpártúraEgyre többen érdeklődnek a túrázás, természetjárás iránt. Sokan keresik fel Magyarország szép tájait, köztük Baranyát is gyalogtúra, kerékpártúra vagy akár kenutúra keretében. A természetjárás nem csak fizikai kondíciónkat erősíti, hanem lelki, szellemi feltöltődésünket is elősegíti. A túrázás segít megismerni önmagunkat, belső világunkat. A túrázás igazi szépségét az adja, hogy gyalog, kerékpáron vagy kenuval jobban tudunk nézelődni, intenzívebben érezhetjük, szagolhatjuk és hallhatjuk a természetet. Az így nyerhető tapasztalatok igen sokszínűek. Vezetett túrákon szakemberek útmutatásával fedezhetjük fel a természeti és kulturális értékeket. Baranyában számos túraútvonal várja a kirándulni vágyóknak kínál.

.

A túrázás tízparancsolata

turazas

Túrázás Baranyában

 

1. Készülj fel alaposan a túrára! Gondold végig, mennyi folyadékra, élelemre lehet szükséged útközben. 1-1 alma és csokoládé jól jöhet, de ne cipelj felesleges terhet magaddal.

2. Túrádat erőnléted, gyakorlottságod, és társaid figyelembevételével tervezd!  Legyen erőd a túrát feladni és ha kell, visszafordulni.

3. Célszerűen, kényelmesen, és ne feltűnően öltözz! Könnyű, időjárásnak megfelelő cipő vagy bakancs, réteges öltözködés a megfelelő. Egy esőkabát jól jöhet. Erős napsütés ellen kendő, vékony sapka vagy kalap legyen nálad.

4. A természetben nyitott szemmel és füllel, a szépségre fogékony szívvel járj! Arra mindig van idő, hogy megcsodáljuk természeti értékeinket, és néhány fotót készítsünk.

5. Viselkedj csendben, fegyelmezetten, vendégként! Az erdő az ott élő állatok élőhelye, ne zavarjuk őket, ha olyan szerencsében akad részünk, hogy pár pillanatra megmutatják magukat.

6. Tartsd és tartasd be a túrázás szabályait! (tűzrakás, hulladék, illemhely, táborozás, védett terület, túravezetés…) A szemetet hazavisszük, nem szórjuk szanaszét.

7. A természetben való tartózkodás után állítsd vissza az eredeti állapotot! Hadd élvezzék a háborítatlan környezetet az utánunk jövők is! A virágok, az egyéb védett és nem védett növények ott szépek ahol élnek, ne tépd le és ne vidd el. A gyermekek figyelmét is hívd fel erre.

8. Szeresd és védd a természetet, igyekezd azt másokkal is megszerettetni, megismertetni, megvédetni! Meséld el családodnak, barátaidnak, hogy milyen szép helyeken jártál, mennyi élményben volt részed útközben, s hogy milyen jól esett egy kis mozgás! Talán legközelebb kedvet kapnak ők is, hogy veled tartsanak.

9. Becsüld túratársaidat és őket a bajban ne hagyd őket magukra! Ha társad megsérül vagy egyéb, előre nem látható ok miatt nehézségei támadnak útközben, szólj azonnal a túravezetőnek!

10. Igyekezz hasznosítani a természetben szerzett ismereteidet, tapasztalataidat!

.

Túrázás Baranyában

 

Baranya gyönyörű tájai, mind a magyar, mind a horvát oldalon, ideális helyszínei gyalogtúra, kerékpártúra és kenutúra szervezésének. Fedezze fel Baranya természeti és kulturális értékeit vezetett túrákon, vagy válasszon a számos baranyai túraútvonal közül!

Jó szívvel ajánljuk Önnek Baranya túraútvonalait és szervezett, vezetett túráit. Felhívjuk figyelmét a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség nyílt túráira, amikor a szövetség szervezésében, túravezetővel járhatja be Baranya legszebb tájait. A Duna-Dráva Nemzeti Park szervezett túrái is gyönyörű, védett értékekkel teli tájakra kalauzolják.

.

Túrák és túrázás Baranyában – ajánlott gyalogtúra, kerékpártúra, kenutúra

 

Nincs Események