Téli túrák nemzeti parkjainkban és védett természeti területeken


A téli időszakban nemzeti parkjaink egészen más arcukat mutatják felénk. Akik a friss időben csatlakoznak az erdei túrákhoz, megismerhetik a természet igazi csendjét, a téli erdő varázsát. A túrák során az apró mozdulatok hangja is észrevehetővé válik: a friss hó ropogása a bakancstalpak alatt, a megfagyott levél zörgése és a jól megérdemelt forró tea szürcsölése a termoszból. Ilyenkor, mikor a túrázók száma kevesebb, az erdők, mezők és a vízpartok lakói is bátrabban előjönnek rejtekhelyükről. A természetvédelmi szakemberek ezeken a napokon olyan fokozottan védett területekre is elkalauzolnak minket, ahova más időszakban – az élővilág nyugalmának megőrzése érdekében – nem juthatunk el. A január 25. és február 8. közötti időszakban zajló események a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) által koordinált Vidékjáró programsorozat részét képezik.

 

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság három programját ajánljuk az időszakra:

 

Február 1.: Baláta-tó túra

Kaszói erdei barangolásunk bevezetéseként előadást hallhatunk belső-somogyi vizes élőhelyeinkről, amelyek számos ritka és védett faj számára nyújtanak menedéket. A Balatontól a Dráváig húzódó erdőségben a patakok, vízfolyások, mocsarak és lápok ugyan magukon viselik az emberkéz átalakító törekvéseinek nyomait, ám alaposabban szemlélve őket még felismerhető eredeti állapotuk. A Kaszói Erdőgazdaság erdeiben kanyargó patakvölgyben tavasszal bókoló fogasírban gyönyörködhetünk, míg a kisebb-nagyobb lápok és láptavak – köztük a Baláta-tó – környezetében a zsombékoló sások akár embermagasságú zsombékjait csodálhatjuk meg. Szerencsés esetben a fokozottan védett rétisast is megpillanthatjuk. Találkozási pont: Kaszó, Ökocentrum, időpont: 10.00. Táv: 6 km (3 óra), a részvételi díj: 450 Ft/fő.

 

Február 1 és február 8.: Kikerics túra a Szársomlyón

Hazánk területén egyedül a Szársomlyón él a fokozottan védett magyar kikerics. A kikerics túrán kivételes alkalom nyílik a szintén fokozottan védett, csak engedéllyel látogatható Szársomlyó földtani, növénytani, állattani és kultúrtörténeti értékeinek megtekintésére. A túra résztvevőinek létszáma korlátozott, ezért minden esetben előzetes jelentkezés szükséges! A helyszínről és az időpontról a túra előtt néhány nappal kapnak értesítést a jelentkezők. Tel.: 30/377-3388, 30/326-9459. A túra hossza, időtartama: kb. 5 km, 3 óra. A részvételi díj: 800 Ft/fő. A progrm résztvevői ingyenesen tekinthetik meg a túrát követően a Nagyharsányi Szoborparkot.