Tikveši kastély

Cím:Tikveš
Weboldal:
Telefon:
Email:
Nyitva tartás:Az épületek jelenleg nem látogathatók, de előzetes bejelentkezéssel a területen idegenvezetés kérhető

Az impozáns villa a Kopácsi-rét Természetvédelmi Területen található. Még a 19. század vége felé kezdték el építeni, valószínűleg Habsburg Frigyes főherceg volt a megrendelő. Egészen az első világháború végéig az épület vadászházként, illetve nyaralóvillaként funkcionált. A főkastély a Trianoni szerződést követően a Karađorđević-dinasztia tagjait szolgálta, a második világháború után Josip Broz Tito és közvetlen környezete vette birtokba.

 

Az épület klasszicista stílusban épült, ám szecessziós jegyeket is magán visel. Homlokzata dísztéglával van kirakva, míg a falak éleit kőtömb-imitációk díszítik. A többszintes kastély köré a 20. század közepén több melléképületet is emeltek, így egy vendégházat és egy kápolnát is. A kápolna eredetileg a vadászok védőszentje, Szent Hubert nevét viselte. A honvédő háború alatt hivatalként szolgált. II. János Pál pápa 2003-ban tett eszéki látogatásakor megszentelt egy fából készült könyvet, amelybe a szentatya életrajzának egy részét vésték bele. Ez jelenleg a kápolnában található, és ennek okán az építmény a Pápai Áldás Kápolna nevet kapta.

 

A második világháborút követően Josip Broz Titónak nyári rezidenciája lett. Nagyon szeretett a tökös-puszati kastélyban tartózkodni, és számos államfőt, uralkodót, híres személyt látott itt vendégül, többek között Sophia Lorent is. Egyes források szerint Tito az erkélyről vette célba a kastély mögött elterülő hatalmas tisztáson hajnalban és szürkület idején összesereglő vadakat. A protokoll szerint két államfő nem tölthetett el egy éjszakát egyazon épületben, így emiatt készült el a vendégek fogadására szolgáló kisebb szárny.

 

A honvédő háború alatt a kastélyt kifosztották, lepusztították. Felújítása évek óta folyik, ám megnyitása még várat magára. A kastély mellett található régi vadászházat – amelyet vidéki villának is neveznek – szintén felújítanák.

 

A birtokról az első fényképeket Habsburg Izabella készítette, aki megörökítette az ott zajló életet. A vadregényes táj, a Kopácsi-rét flórája és faunája és maga a kastély is sok látogatót vonz évente, a kis kápolnában gyakran kerül sor esküvőre is.

 

Forrás: www.huncro.hr