Kékfestő Műhely

Cím:7784 Nagynyárád, Dózsa György utca 5.
Weboldal:http://www.nagynyarad.hu
Telefon:+36 (69) 374-142
Email:
Nyitva tartás:H-P 8:00-16:00

A nagynyárádi műhelyben Sárdi János, a Népművészet Mestere 1947-ben kezdte a munkát. Ma unokája, Auth Andor, a Népművészet Ifjú Mestere viszi tovább a kékfestés különleges népi iparos mesterségét.

A műhely állandó nyitva tartással várja a látogatókat, akik a mesterek szakszerű vezetésével megismerhetik a teljes munkafolyamatot és a kékfestéshez használt eszközöket is.

 

Az első helyiségben látható a pamutanyagot főző üst, a hengeres, folyékony keményítőt felvivő gép, a szárító- és simító berendezés. Külön terem a mintázásé – a közel félezer (!) nyomódúc közül a legtöbb közel száz éves, de vannak 150-160 évesek és olyanok is, melyeket Sárdi mester maga készített. A másik három műhelyrészben 1886-os, a méterárukhoz szükséges, eredetileg gőzmeghajtású mintázó- és szintén 120 év körüli mángorlógép, a három méter mély festőkád, a szárító és mosóberendezések, mángorlók láthatók.

 

A kézműves termékekből a kis üzletben vásárolni is lehet, kaphatók terítők, kötények, ingek, szoknyák.

 

Évente júliusban kerül megrendezésre a Nagynyárádi Kékfestő Fesztivál, mely amellett, hogy a kékfestés ünnepe és egyben tisztelgés a mestereknek, néptáncbemutatókkal, népzenei koncertekkel és családi programokkal, kézműves vásárral és gasztronómiai különlegességekkel várja a látogatókat.