Belje Pincészet

Cím:Šandora Petefija 2 Kneževi Vinogradi
Weboldal:http://vinabelje.hr
Telefon:00385 (0) 91 179 08 81
Email:vinski.turizam@belje.hr
Nyitva tartás:

A Vina Belje, azaz a Belje Pincészet Horvátország legnagyobb szőlőterületét irányítja, közel 600 hektáron termesztenek szőlőt., a Báni-hegy déli lankáin.

 

A Hercegszőllősön található régi pince és kóstolóterem díszbejárata mellett két évszámot festettek fel a falra. Az első 1526, de nem a mohácsi vész emlékét őrzi ez a szám, hanem a pince építésének, pontosabban első említésének dátumát. A másik szám 1697, a pincét építő törökök kiűztetésének éve, amikor is a Savoyai-család birtokába került Baranya jelentős része s megalakult a bellyei grófi uradalom, benne fontos alkotórészként a hercegszőllősi pincészettel .

 

A régi borpince kalandos évszázadokat élt meg. Tartottak benne természetesen leggyakrabban bort, de háborúban lőszert s foglyokat is egyaránt, bár ez utóbbiak bort nemigen kaptak. Az idő s a közelmúlt háborús eseményei egyaránt megviselték az épületet, s a privatizáció során sem a legjobb kezekbe került. Amikor a legutóbbi tulajdonosváltás megtörtént, az új tulajdonosok a teljes felújítás, átalakítás és minőségi fejlesztés útja mellett tették le voksukat.

 

Az évszázados pincét hónapokon át, kizárólag kézi munkával renoválták, több száz új hordóval helyettesítették az elöregedett példányokat s egyben megkezdték egy vadonatúj borászati üzem építését, amelyet 2011 szeptemberében avattak fel. Az új borászat (Közép-Európa legmodernebb technológiájával) közvetlenül a szőlősorok tövében épült fel.

 

A Vina Belje minden nap nyitva áll a látogatók előtt, érdemes végigautózni a 8 kilométeres „borúton”, a szőlősorok között, majd megpihenni a kilátónál, s csak ezután leereszkedni a borpince mélyére, bejárni a szinteket s végül az ízléssel formált kóstolóteremben lekontrollálni, milyen borok is teremnek a Báni-hegyen.

 

Forrás: www.pannonborbolt.hu