Béda-Karapancsa

Cím:Béda-Karapancsa
Weboldal:http://www.ddnp.hu
Telefon:+36 (30) 377 3388; +36 (30) 326 9459
Email:ddnp@ddnp.kvvm.hu
Nyitva tartás:A terület szakvezetett programok keretében látogatható
Belépőjegy:

Kenutúrák: 1500-2200 Ft/fő
Halászati bemutató: 900 Ft/fő
Madármegfigyelés: 500 Ft/fő


Baranya délkeleti szegletében terül el Közép-Európa ártéri erdőségeinek egyik legszebbike, a Béda-Karapancsa. A területén számos holtág és tó található, pl.: Boki-Duna, Külső-Béda, Belső-Béda, Riha-tó. Az elmocsarasodás folyamata felfedezhető a Béda-Karapancsa különböző részein. Az ilyen holtágak, tavak, mocsarak rendkívül fontos élőhelyek, a Duna-Dráva Nemzeti Park legértékesebb területei.

 

A Béda-Karapancsa területén a számtalan változatos élőhelynek köszönhetően az élővilág igen gazdag és sokrétű. A területen 57 halfajt, 215 madárfajt mutattak ki. Nemzetközi jelentőségű vízi vad védelmi terület (Ramsari egyezmény), valamint különleges madárvédelmi terület is egyben. Tagja a NATURA2000 hálózatnak.

 

Az itt kialakult sajátságos élővilágnak, mint életközösségnek – beleértve az erdőket, rovarokat, madarakat, halakat, még magát az embert is, egyszóval mindent – legfőbb mozgatórugója, lelke a Duna folyó, ezen alapszik az ártéri élet. A Duna szabályozása előtt a természetes folyamatok még sokkal jobban érvényesültek, mint manapság. A folyó a megismétlődő árhullámai révén évente több alakalommal megjárta az árteret. Megtermékenyítette annak talaját, éltető vízzel látta el az erdőket, lehetővé tette a halak szaporodását, ívását. Az áradások alkalmával érkező többlet vizet a szárazföld belsejébe vezető mesterséges csatornák, a fokok terítették szét az ártéren, feltöltve a holtágakat, tavakat, laposokat, időszakos vizes élőhelyeket létrehozva.

 

Kenuval a Külső-Béda vizén

 

Nem túlzás azt állítani, hogy a vízi világ új dimenziója nyílik meg előttünk, ha kenuba ülünk, evezőlapátot ragadunk, és útra kelünk a tündérrózsák, vízitökök, kócsagok hazájába. Szakvezető kíséretével, kenuval bejárható a Béda-Karapancsa Tájegységben a Duna hullámterén található mellékág, a zegzugos Külső-Béda. Kis szerencsével a híres és színes ártéri madárvilág képviselőivel is lehet találkozni: barna kányákkal, szürke gémekkel, jégmadarakkal, vízityúkokkal.

 

A túrák a Duna-Dráva Nemzeti Park szervezésében valósulnak meg. Részletekről (időpontok, árak) a Nemzeti Park honlapján tájékozódhatnak.

 

Boki-Duna halászati bemutatóhely

 

Ez a gyönyörű vízterület évszázadokkal ezelőtt a Duna egy túlfejlődött kanyarulata volt, mely lefűződött, és ma holtágként él tovább. Mivel a Dunából csak közvetett úton és ritkán kap vizet, így a feltöltődése lassan halad előre.

A halászati bemutatóhelyen egy ősi vízi világba lehet bepillantást nyerni. Elődeink halfogási szokásait és eszközeit lehet kézzel fogható formában megismerni és kipróbálni. A kifogott zsákmány elkészítése és elfogyasztása teszi emlékezetessé a nap során szerzett élményeket.

A bemutatóhelyi programokról további információ a Duna-Dráva Nemzeti Park honlapján található.

 

Nagypartosi tanösvény

 

Az Alsó-Duna völgy legdélibb magyarországi szakaszán a jelenlegi ártéri gyepgazdálkodás, valamit az egykor jellemző fokgazdálkodás jelentőségét mutatja be a tanösvény. De nyújt információt az energia körforgásáról és a lebontó szervezetek tevékenységéről is. Madármegfigyelő túrák gyakori helyszíne.

 

Fotó: MTI fotó – Kálmándy Ferenc