Szakmai egyeztető fórum – Vasfüggöny nyomvonal


A DDRFÜ szakmai egyeztető fórumot hívott össze 2013. szeptember 23-án a Vasfüggöny Nyomvonal (Iron Curtain Trail – Eurovelo 13), mint nemzetközi kerékpáros túraútvonal dél-dunántúli szakasza nyomvonalával kapcsolatban, a kérdésben érintett területek és települések szakmai szervezeteinek, valamint a jelenleg zajló, hasonló fejlesztési célkitűzésekkel bíró projektek (kerékpárút fejlesztés, zöldút fejlesztés a magyar-horvát határ menti szakaszon) képviselőinek részvételével.

 

A DDRFÜ munkatársa, Pámer Zoltán ismertette az Iron Curtain Trail projektet, majd bemutatta a bejárások során feltérképezett dél-dunántúli területekre kidolgozott lehetséges nyomvonalakat.

 

Ezt követően került sor a nyomvonal résztvevők általi értékelésére, kérdésfelvetésekre és további alternatív nyomvonal lehetőségek iránti igények megfogalmazására.

 

A szakmai fórumon elhangzott vélemények a nyomvonal véglegesítése során hasznosításra kerülnek.

 

Bővebben az Iron Curtain Trail projektről:

 

Iron Curtain Trail – Fenntartható közlekedés a Vasfüggöny Nyomvonal (Eurovelo 13) mentén

 

Az egykori keleti és nyugati blokk határtérségét összekötő ún. „Vasfüggöny Nyomvonal” 2009-ben vált az Eurovelo nemzetközi kerékpárturisztikai útvonalhálózat részévé. A nyomvonal az Északi-tengertől egyészen Törökországig fűzi fel az egykori vasfüggöny mentén található — zömében jó környezeti állapotban lévő — periferiális területeket. A nyomvonalnak része az egykori Jugoszlávia és Magyarország közötti határ, így a teljes dél-dunántúli határszakasz. A határ mentén kijelölt Három folyó kerékpáros túraútvonal és számos azóta történt fejlesztés szolgál a leendő nemzetközi útvonal alapjául.

A projekt célja a térség elérhetőségének javítása kerékpáron, a közösségi közlekedéssel való kapcsolatok kialakítása, illetve javaslattétel az Eurovelo 13 végeleges nyomvonalára.

 

A projekt honlapja: www.ict13.eu