Sikerrel zárult a magyar-horvát művészeti szimpózium


Augusztus 12. és 18. között került megrendezésre a magyar és horvát művészek és művészeti tanulmányokat folytató diákok részére szervezett művészeti szimpózium.

 

A projekt művészeti vezetői magyar részről Pál Zoltán Munkácsy díjas szobrászművész, horvát részről pedig Nikola Faller szobrászművész voltak.

A magyar résztvevők a pécsi Bázis művészeti csoportból, a PTE Művészeti Karáról és a pécsi Művészeti Szakközépiskola diákjaiból kerültek ki. A horvátországi résztvevőket Nikola Faller szervezte az eszéki és a zágrábi Művészeti Karról, valamint az Eszéken élő szabadúszó művészek köréből.

 

Az egy hetes közös alkotómunka fókuszában az alternatív művészeti alapanyagok, különösen a szalma, mint szobrászati alapanyag lehetőségeivel történő kísérletezés, valamint az adott tájban/térben újabb jelentésréteggel gazdagodó land-art alkotások létrehozása állt. A vidám hangulatú táborban az alkotás mellett lehetőség nyílt eszmecserékre művészeti hitvallásról, aktuális trendekről, technikákról, a különböző képzőművészeti ágak kapcsolódási pontjairól és a résztvevők megerősítést kaptak a csapatmunka erejéről és a kreatív impulzusokat felerősítő és megsokszorozó hatásáról.

 

A Szimpózium az alkotók látványos performance-ával zárult, melynek során az alkotómunka helyszínéül szolgáló orfűi Zipernowsky forrás területén, a tér középpontjában álló alkotás, Nikola Faller Sárkánya vált a tűz „martalékává”.

 

A program a Gyeregyalog.hu Egyesület megbízásából, a Go Green c., HUHR/1101/1.2.2/2011 azonosító számú projekt részeként valósult meg.