Sajtóközlemény – Elindult az „Eat Green” Projekt

Sajtóközlemény

Nagy örömünkre szolgál bejelenteni, hogy folytatódik a Baranya Zöldút fejlesztése, a Magyarország-Horvátország Interreg Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 keretében. Jelen együttműködési program a Magyarország-Horvátország (IPA) Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 utódaként valósul meg mely, nagyságrendjéből és speciális határ menti jellegéből fakadóan, elsősorban együttműködésen alapuló stratégiai akciókat és kísérleti projekteket támogat a meghatározott prioritási tématerületeken belül.

A HUHR/1601/2.1.3/0022 azonosítószámú, „Eat Green”, Fenntartható Asztal – kulináris hagyományok és innovációk a Baranya Zöldút mentén c. projekt két hazai és két horvát partner együttműködéseként valósul meg 2017. 05. 01. és 2018. 12. 31. között. A vezető kedvezményezett Gyeregyalog.hu Közhasznú Egyesület célja, hogy kiaknázza a hagyományos gasztronómia rejtett lehetőségeit a kevésbé látogatott településeken, a Baranya Zöldút mentén. Olyan ételekhez kötődő innovatív és nyereséges termékeket kíván létrehozni, melyek amellett, hogy a „fenntartható asztal” elemei lehetnek, a régió turisztikai kínálatát színesíthetik. Az egyesület fő tevékenységei közé tartozik többek között az ehető vad- és gyógynövények, illetve a vad gombák újbóli beemelése a nemzeti ételek közé; valamint a régmúlt technológiáinak és az elfeledett konyhai eszközök használatának a felélesztése is. Az újfajta gasztronómiai megközelítést amellett, hogy fesztiválok népszerűsítik majd, tudományos kutatások is kísérik.

A magyar oldalon többek között megtalálható Cserkút, a Nyugat-Mecsek lankáin elterülő festői kis falu, ahol egy elhagyatott épület kap majd új turisztikai funkciót. A kialakításra kerülő gasztronómiai és kulturális rendezvény ház teljesen felszerelt konyhával várja majd a vendégeket, és nyújt majd megfelelő infrastrukturális hátteret a turisták érdeklődését is kiváltó gasztrokulturális rendezvényekhez. A határon átnyúló turisztikai együttműködés részeként a Horvátországi Magyar Vállalkozók Szövetségének célja egyrészt az ökotudatosság átültetése a mindennapi gondolkodásba, valamint erős turisztikai marketing tevékenység folytatása a Baranya Zöldút mentén. Ezen felül, Knezevi Vinogradi (Hercegszöllős) község olyan közös teret – Zöld Piac – kíván kialakítani, mely a helyi termelőknek biztosítana értékesítési lehetőséget. Képzési programjaikkal pedig azt szeretnék elérni, hogy egyre több helyi termék előállító jelenjen meg termékeivel a piacon, és tovább bővítsék, színesítsék a Zöldút gasztronómiai kínálatát.

A projekt általános célkitűzése, hogy erősítse a nemzetközi együttműködést, elősegítse a helyi értékek és örökségek felértékelődését és felfedezését, hozzájáruljon az ökotudatosság növekedéséhez, illetve, hogy környezettudatos és egészséges életmódra ösztönözze a lakosokat valamint az ide érkező turistákat. Az új, egyedi turisztikai attrakciók következtében a régió, mint desztináció turisztikai pozíciója erősödni fog, melynek következtében a látogatók számának emelkedése, illetve gazdasági fellendülés várható.

Pécs, 2017. augusztus 24.

Gyeregyalog.hu Közhasznú Egyesület