Hercegszöllősi Járás


A Hercegszöllősi Járás Horvátország északkeleti részén, a horvát-szerb-magyar hármas határ közvetlen közelében terül el. Területe 248,77 km². A Hercegszöllősi Járás déli peremén helyezkedik el a neves Kopácsi Rét természetvédelmi terület, amely részben a járás területéhez tartozik.

 

Ez a vidék emberemlékezet óta vegyes lakosságú volt, különféle kultúrák metszéspontjában horvátok (sokácok), magyarok, szerbek lakták. A II. világháborúig németek és zsidók is éltek itt. A Hercegszöllősi Járás lakosságának nemzetiségi összetétele a 2001-es népszámlálási adatok alapján a következő: horvátok 34%, magyarok 41%, szerbek 11%, egyéb nemzetiségűek 6%.

 

A Hercegszöllősi Járás a Vörösmarton található, üresen álló volt postaépület felújításával egy multifunkciós Ökoturisztikai Látogatóközpontot hoz létre a projekt keretében, melyben információs pont, helyi termék értékesítés, kerékpárkölcsönző és egy modern, interaktív, a környező vidék természeti értékeit bemutató és játékosan feldolgozó kiállítás kerül kialakításra.

 

A projekt keretében felújításra kerülő épület:

 

 

 

Grb Opcine Knezevi Vinogradi 2009