Bakonya Község Önkormányzata


Bakonya a Nyugat-Mecsekben, a Jakab-hegy lábánál, Pécstől alig 15 km-re festői környezetben található, Árpád-kori templomáról híres kis település.

 

Bakonya népessége egészen a közeli uránbánya feltárásáig, azaz az 1950-es évek közepéig túlnyomó részt mezőgazdasággal foglalkozó ember volt. A magyarországi uránércbányászat elindulásával azonban lakossága túlnyomórészt bányász lett, vagy valamilyen ahhoz kapcsolódó, őket kiszolgáló szolgáltatóipari munkát végzett. A bánya 1989-es bezárása után a falu recesszióba süllyedt, gazdasági és társadalmi feszültségeket okozva.

 

Bakonya Község Önkormányzata elsődleges célja a helyi közösség életminőségének javítása. Ezen célkitűzés mentén igyekszik a helyi falusi arculatot megőrizni, a még élő hagyományokat ápolni és új utakat keresni a derűs és bíztató jövőkép érdekében.

 

A települést kedvező elhelyezkedése (a Mecsek természeti környezete) az aktív- és vidéki turizmus célpontjaként jó eséllyel pozícionálja. Ezt szeretné kihasználni az Önkormányzat a Baranya Zöldúthoz való kapcsolódással és az Ökoturisztikai Bemutatóhely kialakításával, melyek reményeik szerint a turista forgalom generálásával a helyi gazdaságot élénkítik, a közösséget erősítik, hozzájárulnak az egészséges és fenntartható életmód terjesztéséhez és szinergiáik révén összességében jótékony hatással lesznek a település imázsára.

 

A projekt keretében felújításra kerülő épület:

 

 

HUN_Bakonya_COA