MEGHÍVÓ – Nemzetközi sütő-főző fesztivál a Zengő lábánál


A falusi vendégfogadók immáron nyolcadik alkalommal mérik össze fakanálforgató tudományukat a Baranyában, a Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetség szervezésében. A rendezvény bejáratott helyszíne Hosszúhetény, ahol a Zengő és a Hármas-hegy gyönyörű karéjában mérkőznek a falusi vendégfogadók hazai és évek óta visszajáró külföldi csapatai. Igazi kihívás a versengés, hiszen a csapatok reggel egy számukra ismeretlen 10 kilogrammos alapanyag-csomagot kapnak, amelyben húsfélék és zöldségek, esetleg gyümölcsök találhatók. Ezekből az alapanyagokból kell délután 2 óráig menüsort elkészíteniük. Nagyon fontos, hogy minden alapanyagot fel kell használniuk, és csak szabadtűzi módszerekkel, fa és faszén felhasználásával készülhetnek el a grillezett, bográcsos, tárcsás, roston, vagy éppen hamuban sült-főtt ételek.

 

Miközben a csapatok szorgoskodnak az ételek körül, a látogatókat hagyományőrző együttesek szórakoztatják. A kulturális programok mellett gyermek játszóház, sétakocsikázás, lovagoltatás, kézműves és helyi termék vásár, valamint a hosszúhetényi szüreti felvonulás és népi játék segít eltölteni az étkek elkészültéig tartó időt. A rendezvényre kitelepülnek a pécsi borvidék termelői is.

 

A csapatok menüsorainak értékelését a szakértő zsűri 14 órától kezdi. A zsűrizés után a közönség is megkóstolhatja az elkészült specialitásokat. Az ételek, az étel sorok valódi különlegességek. Az elmúlt évek alkalmankénti 15-20 csapata általában 40-50 féle ételt készített el az alapanyagokból.

 

A gasztronómiai sokszínűséget még tovább fokozza, hogy a nyolc évvel ezelőtt indult fesztivál sorozat, a „Falusi Vendégfogadók Országos Sütő-Főző Fesztiválja” időközben igazi nemzetközi gasztrofesztivállá nőtte ki magát.  Az elmúlt években kárpátaljai, székelyföldi, délvidéki csapatok arattak megérdemelt sikereket. Mellettük Németországból, Ausztriából, Olaszországból és Franciaországból érkezettek is bővítették a hálás közönség által nagyra értékelt ízválasztékot.

 

Az idei fesztivál még különlegesebbnek ígérkezik, mert a szervező Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetség az IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program kedvezményezettjeként horvát csapatok meghívásával bővíti a versengők és a fellépők számát egyaránt. A horvát főzőcsapatok a Duna és a Dráva mentén fekvő, gazdag hagyományú falvakból érkeznek.

 

A résztvevő csapatok már hét alkalommal bizonyították, hogy a falusi vendégfogadók kedves és barátságos emberek, igazi virtuózok a fakanál forgatásában. Teszik ezt közös örömünkre, vendégeink és az érdeklődők figyelmét felkeltve a falusi vendégfogadóknál hozzáférhető gasztronómiai csodák iránt.

 

Hívjuk-várjuk a vidéki gasztronómia, a szabad tűzön készült finomságok és a falusi hagyományok iránt érdeklődő kicsiket és nagyokat Hosszúheténybe, a focipályára, október első szombatjára, egy reményeink szerint felejthetetlen napra!

 

Baranya Megye Falusi Turizmus Közhasznú Szövetség

 

A rendezvény a Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetség megbízásából, a Go Green c., HUHR/1101/1.2.2/2011 azonosító számú projekt részeként valósul meg.

 

Nemzetközi Sütő-Főző Fesztivál – Sajtóanyag