Leonardo remekművei Pécsett


2014. április 15-étől megnyílik az a három pécsi helyszínen megrendezendő kiállítás, amely a megszokottól eltérő módon állít emléket a világhírű olasz polihisztornak. A tárlaton Leonardo da Vinci szenzációs találmányai alapján készült, pontos, korhű modellek, eredeti rajzok, kéziratok, valamint a modern kor multimédiás eszközei segítségével ismerhetjük meg az alkotásokat létrehozó elmét.

A kiállítás egyaránt bemutatja a kifinomult művészt, az utánozhatatlan rajzolót, a gépezetek működési elveit fürkésző akkurátus feltalálót, az innovatív építészt és a repülést-, az anatómiát tanulmányozó tudóst.

 

Március 18-án elkezdték építeni a Leonardo által megálmodott Kolosszus mását, a 8,5 méter magas Sforza ló szobrát, melyet a mester eredetileg Francesco Sforzának, Milánó hercegének tervezett. A 13 tonnás művészi építmény talapzatába statikai okokból (a kiegyensúlyozás végett) körülbelül 8000 liter vizet tesznek.

 

A pécsi kiállítás másik két helyszíne a Janus Pannonius Múzeum Modern Magyar Képtára (Pécs, Papnövelde u. 5.) és a JPM Martyn Múzeum (Pécs, Káptalan u. 4.) lesz. A baranyai megyeszékhelyen megrendezett tárlatra körülbelül 50-60 db modell érkezik, a kiállítási anyag többi része főként rajzokból, kéziratokból, tematikus kisfilmekből, multimédiás eszközökből áll össze.

A kiállítás 2014. szeptember 30-ig lesz látogatható.

Forrás: www.jpm.hu