Horvátországi tanulmányút


Eat Green projektünk keretében 2018. december 7-8-án 2 napos study tourt szervezünk a horvátországi Baranjába, melyre ezúton szeretettel hívunk minden érdeklődőt.
Az út során a Drávaszög és Eszék nevezetességeit látogatjuk meg, és a projekt egyik horvátországi partnerének, Hercegszöllős Járásnak a közreműködésével a projekt keretében kialakításra került helyi termelői Zöld Piacot és helyi kezdeményezéseket ismerhetnek meg a résztvevők.

 

A szállás 2 ágyas szobákban, a csúzai Piros Csizma Panzióban lesz.

 

A tanulmányúton a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a baranyazoldut(kukac)gmail.com  email címen lehet, legkésőbb 2018. december 4-ig, illetve a létszámkeret (max. 30 fő) beteltéig.

 

 

PROGRAM

 

2018. december 7. (péntek)

 

08:00 Indulás Pécsről, a Domus Parkolóból (határátkelés: Udvar)

 

09:30 Érkezés Pélmonostorra.
2009-ben, Pélmonostor városa, Baranyai Vállalkozók Társulása és a Pélmonostori Kulturális Központ együttműködésében jött létre a „Kuća baranjske baštine” vagyis a Baranyai Örökségek Háza, amely keretein belül bemutatásra kerül a multikulturális baranyai örökség.

 

11:00 Hercegszöllős – projekt partnerünk, Hercegszöllős Járás képviselője mesél a Járásról, kalauzolásában megnézzük a település református templomát és az Eat Green projekt keretében fejlesztett helyi termelői piacot (Zöld Piac).
A Drávaszög egyik legrégibb református temploma áll itt. Tornyának alapjait állítólag a rómaiak rakták le Krisztus után 300 körül. Mai formáját a XIX. század elején nyerte el, de bizonyos, hogy a XVI. században is tágas temploma volt, mert itt tartották meg 1576-ban a hercegszöllősi zsinatot.

 

12:30 A Vina Belje, azaz a Belje Pincészet Horvátország legnagyobb szőlőterületét irányítja, közel 600 hektáron termesztenek szőlőt. A pincészet 2010-ben az év pincészete címet nyerte el a szomszédos országban, főborászuk, Marijan Knežević pedig az év borásza lett.

 

14:00 Ebéd és szállás elfoglalása a Piros Csizma Étterem-Panzióban Csúzán.

 

16:00 A Vörösmarton található Ökoturisztikai látogatóközpont a Go Green Projekt részeként épült. A látogatók megismerhetik a Drávaszög állati, növényi és vízi világát. Az interaktív kiállítás különlegessége a különböző audió és videó effektek, jelmezek és maszkok, amelyeket a látogatók felpróbálhatnak. Átsétálunk a Bormúzeumba is, ahol röviden bemutatkozik a Szurdok Egyesület.

 

17:00 A település löszfalba vájt évszázados pincéi egyedülállóak. Végtelen szőlőskertjei kiváló minőségű baranyai borokat teremnek, amelyek királyi zamata a hazai konyha specialitásainak élvezete után csillannak fel igazán. Szabad program, Séta a híres vörösmarti szurdokba a Josić Pincéhez.

 

19:00 Indulás Csúzára.

 

20:00 Vacsora, szállás a Piros Csizma Étterem- Panzióban

 

2018. december 8. (szombat)

 

09:30 Bőséges reggelit követően indulás

 

10:00 Szlavóniában, a Duna és a Dráva összefolyásánál találjuk Európa egyik legnagyobb természetes vizes élőhelyét, a mocsarak, erdők és ártéri mezők alkotta Kopácsi-rétet. A gyakori áradások miatt ősállapotában fennmaradt, ma már szigorúan védett térség az Európa Amazonasának is nevezett Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum része. A látogatóközpont megtekintése, séta a Természetvédelmi Park területén.

 

11:30 Séta Eszék óvárosában, a Tvrda Helytörténeti Múzeum megtekintése

 

14:00 Ebéd a Varga Csárdában

 

16:00 Érkezés Mohácsra. A város 2009-ben világhírűvé vált, amikor a Busójárás révén felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Világörökség listára, mint élő népszokás. A városközpontban létrehozott Busóudvar komplexum célja, hogy az érdeklődők az év minden napján megismerhessék a több évszázados farsangi népszokást, ízelítőt kapjanak annak páratlan hangulatából.

 

18:00 Előreláthatólag érkezés Pécsre

 

Study tour PROGRAM

 

A program az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 keretében, az Eat Green c., HUHR/1601/2.1.3/0022 azonosító számú projekt részeként, a Gyeregyalog.hu Egyesület szervezésében valósul meg.