Helyi termékek és az öko-gasztronómia alapjai


Workshop sorozatot indítunk március 22-én, „Helyi termékek és az öko-gasztronómia alapjai” címmel.

A sorozat egyes alkalmain a résztvevők megismerkedhetnek a vadon termő növény-gyűjtés alapjaival (mit, mikor és hogyan lehet gyűjteni a természetes élőhelyek károsítása nélkül), növénygyűjtő sétákon vehetnek részt. A gyakorlatban is kipróbálhatják a begyűjtött növények feldolgozásának lehetőségeit és módjait, és praktikus és jól hasznosítható ismereteket szerezhetnek arról, hogy hogyan lehet piacképes termékké fejleszteni őket. Megismerhetik a „fenntartható asztal” koncepcióját is, fókuszban a szezonalitással.

 

Tervezett program:

 

1)       A tavasz első ízei – a vadon termő növények gyűjtésének alapjai, a tavasz első ehető vadnövényei és felhasználásuk lehetőségei, ételkészítéssel.

Időpont:2018. március 22. (14:20 órától növénygyűjtő séta, majd 15:00 órától workshop)

Helyszín: Medvehagyma Ház, Orfű

 

2)       Lokális értékek: a medvehagyma. Medvehagyma gyűjtés, tartósítás (sóban és olajban eltevés) és feldolgozás (pl. medvehagymás pesto).

Időpont: 2018. április 7. 10:00 órától

Helyszín: Medvehagyma Ház, Orfű

 

3)       Helyi termékek piacra jutásának lehetőségei jó gyakorlatokon keresztül. Előadás, valamint piacképes helyi termékeket előállító sikeres vállalkozások, mint jó gyakorlatok bemutatkozása.

Időpont: 2018. április 21. 10:00 órától

Helyszín: Garat, Malommúzeum, Orfű

 

4)       Erdőkóstoló – növénygyűjtő és növényismereti túra, majd előadás + workshop: Szezonalitás és fenntartható asztal / a természet adta táplálék évszakok szerint.

Időpont: 2018. április 28. 10:00 órától

Helyszín: Medvehagyma Ház, Orfű

 

5)       Erdők-mezők ízei a friss kenyéren és kenyérben. Kenyérsütés (vadnövényekkel ízesített péksütemények és kenyerek); vadnövényekből szendvicsre valók készítése.

Időpont: 2018. május 12. 10:00 órától

Helyszín: Malommúzeum, Orfű

 

6)       ÉDEN Ízei Orfűn. Az orfűi turisztikai desztináció kreatív helyi termék előállítóinak bemutatkozása ételkóstolóval és workshoppal.

Időpont: 2018. május 19.

Helyszín: szervezés alatt

 

FELHÍVÁS

A workshopokon a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a baranyazoldut(kukac)gmail.com email címen lehet.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

 

A workshop sorozat az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 támogatásával, az Eat Green c., HUHR/1601/2.1.3/0022 azonosító számú projekt keretében valósul meg.