Helyi termék előállítók a porondon


Öko-gasztro workshop sorozatunk harmadik állomásán, az Orfűi Malmok fogadóépületében, a Garatban helyi termék előállító szociális szövetkezetek mutatkoztak be és osztották meg tevékenységük beindításával és működésükkel kapcsolatos tapasztalataikat, nehézségeiket és sikereiket.

 

Napindítóként Zsombi, a pék a kemence szomszédságában bedagasztott egy jókora adag kenyérnekvalót, majd az Orfűi Malmok háziasszonya, Füzes Kata mesélt terveikről, programjaik, kínálatuk bővítéséről és a helyi termékekhez való kapcsolódási pontjaikról. Ezt követően Dr. Gonda Tibor foglalta össze a helyi termékek jelenét, a nemzetközi trendeket és “mozgalmakat”.

 

A helyi termék előállító szövetkezetek képviselői a kisüzemi szintű működés szabályozási környezetének nehézségeiről számoltak be, és a siker egyik zálogaként a sokoldalú együttműködést, az egymásét nem másoló, hanem kiegészítő termékkínálat kialakítását, az összefogás és közös gondolkodás fontosságát hangsúlyozták.

 

A kemencében kisült friss kenyérből és helyi termelőktől származó krémekből, kencékből, füstölt termékekből és sajtokból készült uzsonna zárta a napot.

A program az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 keretében, az Eat Green c., HUHR/1601/2.1.3/0022 azonosító számú projekt részeként, a Gyeregyalog.hu Egyesület szervezésében valósult meg.