Zsolnay Örökségnapok


Loading Map....

Date/Time
Date(s) - 2013-09-15
All Day

Location
Zsolnay Negyed

Category(ies)


AranyKorKépek

 

Hatalmas szenzáció a városban! Az idén éppen 100 éve indult villamosközlekedésre emlékezve újra döcög a villamos Pécs belvárosában!

Start: Zsolnay Bazár (Széchenyi tér)

Cél: a Zsolnay Gyár (Zsolnay Kulturális Negyed)

A szervezők célja pedig az, hogy kivigyenek a Negyedbe. Miért? Mert nemcsak a pécsi villamosközlekedés 100 éves, de 100 éve épült a Zsolnay Mauzóleum is, ezért a Zsolnay Negyedben megemlékeznek mindenre, ami Zsolnay!

 

Felelevenedik a Zsolnay család aranykora, Pécs legszebb időszaka! Lesz itt minden, mi táplálja szellemed és munkára készteti kezedet. Fülbemászó muzsikaszó, különleges jelmezek, minden, mi e korszakba életet lehelhet.

 

A villamos az alábbi időpontok szerint közlekedik:

Szeptember 14. 10.00; 15.30.

Szeptember 15. 10.00; 15.30

 

Rózsaszín „bazár” – lakberendezési tanácsok a boldog békeidőkből.

 

Lássa rózsaszínben a világot! „Rendezze be” lakását hamisítatlan Zsolnay tárgyakkal! A rendhagyó tárlatvezetés a „Kezdetben volt a Rózsaszín” kiállítás tereiben az alábbi időpontokban kezdődik:

Szeptember 14. 11.00; 16.00

Szeptember 15. 11.00; 16.00

 

A program előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni, a program részleteiről érdeklődni a 06/72 224 755-ös telefonszámon, illetve az info(kukac)pecsorokseg.hu email címen lehet.

 

 

Készíts Zsolnay-t!

 

A Zsolnay Aranykora – Gyugyi László gyűjteménye kiállítás megtekintését követően a programban résztvevők előre elkészített kerámiára, használati tárgyakra (tálka, tányér, alátét, bögre stb.) Zsolnay motívumok alapján festhetnek.

 

A tárlatvezetés az alábbi időpontokban kezdődik:

Szeptember 14. 12.00; 16.30

Szeptember 15. 12.00; 16.30

 

A tárlatvezetés díja: 700 Ft/fő, amelyet követően fakultatív lehetőségként a Kerámia Festödében bárki kipróbálhatja a fazekasságot, a kerámiakészítést, és elkészítheti saját Zsolnay kerámiáját. A megfestett dísztárgyakat kiégetik, és három napon belül átvehetők. A kézművesfoglalkozás díja a kiválasztott terrakotta edény paramétereitől függ.

 

A program előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni, a program részleteiről érdeklődni a 06/72 224 755-ös telefonszámon, illetve az info(kukac)pecsorokseg.hu email címen lehet.

 

 

Belle Epoque

 

Felidézésre kerül a „szép korszak” divatja. A Család és gyártörténeti kiállítás épülete előtt korabeli jelmezbe bújva egy fotó erejéig a résztvevők visszacseppenhetnek a 19. század végére. Finom kelméket, csodaszép selymeket, frakkot, galléros mellényt ölthet magára mindenki, aki csak szeretne.

 

 

A Kert varázsa

 

A Zsolnay család gondot fordított a kert ápolására, és igyekeztek a lehető legtöbb konyhakerti növényt megtermeszteni. A gyerekek számára külön kis gyakorlókertet alakítottak ki, ahol a kertművelésről szerezhettek tapasztalatokat.

Ha kedvet érzel a kertészkedéshez, akkor itt most lehetőséged nyílik arra, hogy magot ültess, mely mire kitavaszodik, már virágként ékesíti a Zsolnay Negyedet.

 

A kertben azonban más élmény is vár rád, főleg ha vászonra és ecsetre vágynál. Szabadtéri festőműhelyünkben bárki festőbak elé ülhet, és szakértő segítségével csodaszép festményt készíthet.

 

Ha gyomor kordul, sem kell kétségbe esni, mert a Mecsek Ökocsali békebeli fogásai különleges gasztronómiai élményt tartogatnak mindenki számára, mely során belekóstolhatnak a századforduló ízvilágába.

 

Helyszín: Gingkó tér

 

 

“A viselhető kerámia”

 

A „millenniumi technika” textilben újragondolva: „bíborba, bársonyba”, festve, nyomva, hímezve, gyöngyözve, egy-két-több rétegben, színekkel, fényekkel…

Érzelmekkel, gondolatokkal átfűtött kerámiák nyomán érzelmes, impulzív női viseletek.

Egységnyi harmónia, elvárható összhatás, és sokszínű megvalósítás.

 

A legszebb Zsolnay kerámiák ihlette női ruhák bemutatója a Pirogránit udvaron.

Tervezők: Csörsz Klári, Módra Bettina

 

Időpont: szeptember 14. szombat 18.00

 

Tanoncjárat

A program egy tematikus séta, melynek során a résztvevők térkép segítségével fedezhetik fel a Zsolnay Negyed területét, ahol rejtélyek, titkok, kódok kutatása során ismerhetik meg a Zsolnay család és korának szellemi és kulturális örökségét.  A programban szereplő helyszínek: Zsolnay Kulturális Negyed területe, Gyugyi Gyűjtemény, Család és gyártörténeti kiállítás, valamint a Látványmanufaktúra.

A foglalkozás időtartama: 2 óra

A foglalkozás az alábbi időpontokban kezdődik a Látogatóközpont épületében:

Szeptember 14. 10.00; 14.00

Szeptember 15. 10.00; 14.00

 

A programra korlátozott létszámban várjuk a jelentkezőket, a programra jelentkezni az info(kukac)pecsorokseg.hu email címen, illetve a 06/72 224 755-ös telefonszámon lehet.