Művészet a természetben – Nagyharsányi Szoborpark


Loading Map....

Date/Time
Date(s) - 2018-09-15
14:00 - 15:00

Location
Nagyharsányi szoborpark

Category(ies)


A Kulturális Örökség Napjai programsorozat részeként 2018. szeptember 15-én 14.00 órai kezdettel ingyenes idegenvezetésen lehet részt venni a Nagyharsányi Szoborparkban.

 

A szoborpark története 1967-ig nyúlik vissza. Ekkor tartották fiatal pécsi művészek kezdeményezésére a Szársomlyó egykori kőfejtőjében az első kőszobrász szimpoziont. A következő évben a művészek a közeli Gyimóthy-villában állandó nyári alkotótelepet létesítettek. Az alapítólevélben foglaltak értelmében az alkotótelepen készült művekből minden művésznek át kell adnia egy-egy alkotást a szimpozion közgyűjteményének. Ez adta a szabadtéri szoborpark alapját. A kezdeti években hazai pályakezdő művészeket hívtak meg, később külföldi szobrászok is bekapcsolódtak az alkotó munkába. Az alkotói műhely kitűnő helyszínné vált a kortárs képzőművészek számára a kapcsolatépítésre, tudásuk fejlesztésére. A műtárgyegyüttes 2009-ben műemléki védettséget kapott. Az alkotó művészek között olyan neves mestereket találunk, mint Bocz Gyula, Bencsik István, Kígyós Sándor, illetve Wladislaw Tumkiewicz (Lengyelország), Vittorio di Muzo (Olaszország), Pierre Székely (Franciaország/Magyarország). A környékből származó kőből a lehető legtágabb műteremben, a szabad ég alatt készült művek szinte életre kelnek a szoborparkban, a felhagyott kőbánya igazi otthonává vált a műalkotásoknak. A szobrok többsége nonfiguratív: magányos tömbök, csavart oszlopok, furcsa bálványok, óriások játékszereire emlékeztető kövek. Némelyik a látogatóktól kapott nevet, ilyen például a Villányi Vénusz, a Kolumbusz tojása, vagy az Emlék. A szobrok hátterét észak és nyugat felől a felhagyott kőbánya felső jura kori mészkőrétegekből álló meredek fala adja, dél felől a végtelenbe nyúló Dráva-menti táj terül el. A szoborparkot 2012 tavasza óta a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működteti. Bejáratánál a szoborparkról, a Szársomlyó Természetvédelmi Területről és a látogatási lehetőségekről ad tájékoztatást az információs tábla. Sétánk során a régmúlt alkotómunkáiról, a szimpozionok jelentőségéről, szerepéről, valamint a szobrok szimbolikájáról hallhatunk érdekességeket.

 

Helyszín, időpont: Nagyharsányi Szoborpark, 2018.09.15. 14.00
Program időtartama: 1 óra
Részvételi díj: ingyenes

Információ:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Telefon: 30/377-3388, 30/326-9459
E-mail: komlos(kukac)ddnp.kvvm.hu, evahorvath(kukac)ddnp.kvvm.hu

Fontos a kényelmes túracipő/bakancs és az időjárásnak megfelelő túrafelszerelés megválasztása, a szúnyogok és kullancsok elleni védelem. A programot a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának tagja vezeti. A programon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a DDNPI weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a DDNPI kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.