Madarak és Fák Napja a Jakab-hegyen


Map Unavailable

Date/Time
Date(s) - 2014-05-10
All Day

Category(ies)


A világon először Chernel István ornitológus szervezte meg a madarak és fák napját 1902-ben, hazánkban. A természetvédelmi törvény 64. § (3) szerint „Minden év május 10-e a Madarak és Fák Napja. E nap megemlékezéseinek, rendezvényeinek a lakosság – különösen az ifjúság – természet védelme iránti elkötelezettségét kell szolgálnia.”

 

Egy régi hagyományt elevenít fel a Mecsek Zöldút Egyesület, melynek során a Jakab-hegy körüli települések iskoláiból, Pécsről és a környékbeli egyesületekből számos résztvevő indul útnak és mind más más irányból mássza meg a hegyet. Azonban a cél közös, a Jakab-hegy tetején álló kolostor romok.

 

Kerekedj fel, hozd el a családodat és barátaidat, és a Jakab-hegy tetején rejtőző tisztáson köszöntsétek Ti is a madarakat és fákat!

 

A Jakab-hegy megközelíthető Kővágószőlősről a P □ (piros négyzet) jelen elindulva,  de a gyakori jelzésváltás miatt javasoljuk egy Mecsek térkép beszerzését a biztonságos célba érkezés érdekében.

Kővágószőlősre buszok Pécsről a központi buszpályaudvarról a következő időpontokban indulnak: 7:15, 8:30, 10:00, 11:30 illetve 12:30.

 

Cserkútról a K▲ (kék háromszög) jelzésen elindulva, majd a K- (kék sáv) jelzésre térve lehet megközelíteni a kolostor romjait. Cserkútra Pécsről 10:00 órakor indul busz.

 

Pécsről az Éger-völgyi Parkerdőből a Z- (zöld sáv) jelzésen elindulva, majd a Z ᴏ (zöld kör) jelzésű ösvényre térve juthattok el a kolostor romokhoz.

 

Madarak és fák napja