Herendi porceláncsodák Zsolnay városában


Loading Map....

Date/Time
Date(s) - 2016-06-20 - 2016-09-11
10:00 - 18:00

Location
Múzeum Galéria

Category(ies)


Ismét szemet gyönyörködtető kiállítás nyílik a Janus Pannonius Múzeumban. A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. „A fehér arany – Királyi, főnemesi lakomák herendi porcelán díszei” című tárlata bemutatja, hogy a legismertebb, arisztokrata megrendelésekhez köthető dekorok hogyan fejlődtek az évtizedek során és hányféle különböző variációban készülnek.

 

Megnyitó:  június 17. 14:00 óra, Múzeum Galéria (Pécs, Káptalan u. 4.).

 

 

Herend, a Bakony hegyei közt megbúvó kisváros, a porcelánjáról híres lassan két évszázada. A Manufaktúrában készített páratlan forma- és mintaválaszték elbűvölt császárokat, királyokat és az arisztokrácia tagjait. Az 1800-as évek közepétől – Fischer Mór vezetése alatt – számos világkiállítási siker, a kor uralkodóinak megrendelései, a magyar arisztokrácia elitjének vásárlásai igazolták azt az igényességet és minőséget, amelyet a Manufaktúra termékei mindig is nyújtottak.

 

A Herendi Porcelán ma a világ közel 60 országában jelen van, így sok országban tanulták meg már az (egykori megrendelőkről elnevezett) Apponyi, az Esterházy, a Gödöllő, a Hadik, Viktória vagy a Waldstein dekorációk nevét. A pécsi kiállítás fő tematikája ezek bemutatása.

 

A Manufaktúra a tradíció és innováció jegyében évente közel 400 új terméket fejleszt és mutat be, s így a kiállítás látogatói megismerhetik azt a folyamatot is, ahogy az arisztokrata megrendelésekhez köthető dekorok fejlődtek az évtizedek során.

 

A tárlat szeptember 11-ig tekinthető meg hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között.

 

Szervező: Janus Pannonius Múzeum

Forrás: www.jpm.hu