2018. május hónap bejegyzései

gator

Gator Fest

Hamarosan újra indul a borok bonanzája, a Gator Fest!

 

A nemzetközi fesztivál 2018. június 8. és 10. között várja látogatóit, gasztronómiai, boros, művészeti és kulturális programok színes palettáját kínálja 3 napon át Hercegszöllös Járás falvaiban és borospincéinek környékén. Helyi termék piac, borkóstolók, borverseny, nyitott pincék, bortúrák, koncertek, kézműves és művészeti műhelyek és sok-sok gyerekprogram garantál igazi szórakozást és kikapcsolódást!

 

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a magyar-horvát határ mindkét oldaláról!

 

GatorFest Program

 

A fesztivál az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 támogatásával, az Eat Green c., HUHR/1601/2.1.3/0022 azonosító számú projekt részeként, Hercegszöllös Járás megbízásából valósul meg.

Jakabhegyi barangolás Biobiával

Öko-gasztro workshop sorozatunk utolsó állomásához ért a május 19-én megrendezett programmal.

Német Ibolya Biobia vezetésével jakabhegyi sétánk során a Nyugat-Mecsek ehető vadnövényeivel (és kevésbé barátságos, mérgező társaikkal) ismerkedtünk, tanácsokat kaptunk az egyes életszakaszokban hasznosítható részeik feldolgozására vonatkozóan, és kóstoltunk is számos levelet / virágot / szárat / termést. Rögtönzött pikniken házi készítésű, vadnövényekkel megbolondított kencékkel készített szendvicsekből falatoztunk, meghódítottuk a Babás Szerköveket és a vállalkozó kedvűek a mondabéli cserkúti családok bőrébe bújva megelevenítették a Jakabhegy legendáját. Visszatérve a Biobia Portára vadhúsból és vadnövényekkel készített gulyás várta a farkaséhes sereget, majd Bia a növények gyűjtését követő aszalással/szárítással és feldolgozással kapcsolatos tapasztalatait és jótanácsait osztotta meg a résztvevőkkel.

sütemény

Frissen sült kelt tészták, isteni ízek és mennyei illat…

Május 12-én az Orfűi Malmoknál zajlott az öko-gasztro workshop sorozatunk ötödik foglalkozása Füzes Kata vezetésével. A fotók beszédesebbek a szavaknál: képes összefoglaló!

 

A program a Helyi termékek és az öko-gasztronómia alapjai c. workshop sorozat ötödik eseménye, mely az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 támogatásával, az Eat Green c., HUHR/1601/2.1.3/0022 azonosító számú projekt részeként, a Gyeregyalog.hu Egyesület megbízásában valósult meg.

Jövőnevelő Varázskönyv

A Horvátországi Magyar Vállalkozók Szövetsége megbízásából elkészült a gyerekeknek szóló, gazdagon illusztrált Jövőnevelő Varázskönyv, mely játékos feladatok és rövid, vidám történetek segítségével vezeti be a jövő nemzedékét a fenntarthatóság és az ökotudatos életmód világába. Jó olvasást az apróságoknak!

Jövőnevelő Varázskönyv

A kötet az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 támogatásával, az Eat Green c., HUHR/1601/2.1.3/0022 azonosító számú projekt részeként, a Horvátországi Magyar Vállalkozók Szövetsége megbízásában valósult meg.

Online_tanulmanykotet_cimlap

Elkészült online tanulmánykötetünk

A gasztroturizmusról, a vadon termő ehető növények vendéglátásba történő integrálásának lehetőségeiről, a sörturizmus egy lokális jó gyakorlatáról, a paprikáról, mint tematikus út alapozó termékről is szó esik a nemrég megjelent online tanulmánykötetünkben, mely az Eat Green projekt  tematikájához, tevékenységeihez és célkitűzéseihez is jól illeszkedő témákat érintő írásokat gyűjt egybe.

A tanulmány letölthető az alábbi linkről:

Online tanulmánykötet

 

A tanulmánykötet az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 támogatásával, az Eat Green c., HUHR/1601/2.1.3/0022 azonosító számú projekt részeként, a Gyeregyalog.hu Egyesület megbízásából készült.

Lekvár

A helyi termékek helyzete – egy kérdőíves kutatás eredményei

Helyi termék előállítók és a fogyasztók körében a jelenlegi helyi termék kínálat és kereslet vizsgálatára, a problémák megismerésére és a további fejlesztési lehetőségek meghatározására 2018. tavaszán kérdőíves felmérés zajlott, melynek eredményeit foglalja össze az Eat Green projekt keretében elkészült tanulmány.

 

A tanulmány bemutatja a helyi termelők fogyasztóikkal kapcsolatos meglátásait, a fogyasztók magatartásáról alkotott véleményüket, a termékeik iránti kereslet alakulásának megítélését, valamint a helyi termékek turizmusban betöltött szerepére vonatkozó nézeteiket. A fogyasztói kérdőívre adott válaszokat elemezve ismerteti a fogyasztók helyi termékekkel kapcsolatos elvárásait, vásárlási szokásaikat, motivációikat, valamint preferenciáikat.

 

A hasznos és tanulságos anyag betekintést nyújt a kérdéskör jelenlegi helyzetébe, jó szívvel ajánljuk minden érintettnek és a téma iránt érdeklődőknek!

 

Letölthető az alábbi linkről:

A helyi termékek fogyasztói megítélése

 

A tanulmány az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020  támogatásával, az Eat Green c.. HUHR/1601/2.1.3/0022 azonosító számú projekt részeként, a Gyeregyalog.hu Egyesület megbízásából készült.

vadon izei

A vadon ízei. Baranyai ökoszakácskönyv

Széles összefogás eredményeként elkészült a szakácskönyvünk, mely a déli határmenti régió nemzetiségeinek gasztonómiai hagyományait, illetve a vadon termő növények étrendbe való beemelésének lehetőségeit gyűjti csokorba hagyományos és innovatív receptek segítségével, itt élő és tevékenykedő, a gasztronómiát különböző megközelítésben művelő nagyszerű emberek tollából.

 

A szerzők:

 

Dénes Andrea botanikus, a pécsi Természettudományi Múzeum munkatársa, az Erdőkóstoló blog szerzője, az ehető vadnövények szakavatott ismerője

Várnai Anna, a pécsi Kóstolda megálmodója

Szakács Éva, a „Mecsekalja Szakácsnéja”, falusi vendéglátó, a Mecsek Zöldút egyesület egyik motorja

Gayer Éva, a német nemzetiség hagyományainak hobbi kutatója

Bosnyák Ibolya horvátországi helyi termelő, a legistenibb ájvár készítője 🙂

Sipos Zsivics Tünde, a horvátországi Baranyai Júlia Népfőiskola igazgatója, számos néprajzi kutatás elindítója / résztvevője

Német Ibolya Biobia, a könyv szerkesztője, környezeti nevelő, falusi vendéglátó, a Mecsek Zöldút Egyesület egyik motorja

 

A könyv anyaga letölthető INNEN.

 

A könyv az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 támogatásával, az Eat Green c., HUHR/1601/2.1.3/0022 azonosító számú projekt részeként, a Gyeregyalog.hu Egyesület megbízásából készült.

kirándulás

Podagrafű, tejoltó galaj, pitypang és a többiek

Már-már nyárba hajló napsütésben, virágillat és madárcsicsergés kíséretében, lelkes résztvevőkkel került sor öko-gasztro workshop sorozatunk negyedik workshopjára április 28-án.

 

Az orfűi Kistó strandtól indulva a Mecsek Háza – Vízfő-forrás – Orfűi malmok – Medvehagyma Ház útvonalat jártuk be Dénes Andrea botanikus vezetésével és ismerkedtünk a területen található, jellegzetes és gyakori ehető vadnövényekkel. Gyűjtöttünk többek között medvehagyma virágot és termést, pitypang virágot, mentát, podagrafüvet, csalánt…, melyekből a séta végén, a Medvehagyma Házban finom kenyérre valókat és mártogatósokat készítettünk és közös lakomával zártuk a napot.