2014. december hónap bejegyzései

Sikeresen valósította meg céljait a Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter

A „Léptékváltás zöld ritmusban – A Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter fejlesztése” (DDOP-2.1.3/A-12-2012-0001) című pályázat az év végével sikeresen zárul. Ezen pályázat keretében elkészültek a klaszter tagjait bemutató rövid kisfilmek; ökoturisztikai rendezvényeket, konferenciákat szerveztek; pedagógusoknak lehetőséget biztosítottak study tour keretében, hogy megtekintsék és megismerjék a klaszter tagok kínálatát. A közös tudás bővítését és az ismertség növelését szolgálták a különböző tematikus leporellók, kézműves, osztálykirándulás és imázs kiadványok.

Kérem, tekintse meg sajtóközleményünket>>>

foto_mihaly_laszlo_kicsi

 

Új minősítési rendszer és védjegy az ökoturisztikai szolgáltatóknak

 Közel egy éve dolgozik a Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter egy regionális ökoturisztikai minősítő rendszer  létrehozásán és bevezetésén. A feladat része  „A Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter fejlesztése (DDOP-2.1.3/A-12-2012-0001)” című pályázati támogatással megvalósuló programnak. A védjegyrendszer bevezetése közvetlenül is előnyt jelent majd a régiónkban működő minősített ökoturisztikai szolgáltatóknak.gyeregyalog logo

 

Világszerte több mint száz öko-védjegy működik, de csak Európában is ötvennél többet ismerünk. Sajnos ezek eddig még nem honosodtak meg nálunk.  Pedig a külföldi példák, és a hazai kezdeményezések is igazolták, hogy fontos a minősítő rendszerek és a hozzájuk kötődő védjegyek, logók használata az ökoturizmus marketingjében, hiszen az elkötelezett ökoturisták ezek alapján tudnak választani a lehetséges célpontok, termékek, szolgáltatók és programok között. Ennek ismeretében kezdeményezte a Dél-Dunántúlon is egy egységes ökoturisztikai minősítési rendszer kialakítása az ökoturisztikai klaszter. A minősítési rendszerhez  az ökoturizmust közvetlenül és közvetetten kiszolgáló vállalkozók, intézmények és civil szervezetek egységesen csatlakozhatnak.

 

A védjegy használatára pályázók szállás, ellátás és szolgáltatás valamint rendezvény kategóriákban jelenthetik be minősítési igényüket a Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszternél, amely többféle szakterületről kért fel specialistákat a minősítő bizottságokban való közreműködésre. A minősítő bizottságok helyszíni felmérő látogatást tesznek a vállalkozásnál, ahol a minősítési rendszerben megadott feltételek – ezek az ún. alapfeltételek, a szükséges, valamint az elvárandó kritériumok – alapján döntenek a pályázó besorolásáról. Ahhoz, hogy egy pályázó minősítve legyen, teljesítenie kell a választott kategória minősítési rendszerében minimum az összes alapfeltételt.

 

A minősítő rendszerről a szakmai tanulmány, valamint a minősítési kritériumok kidolgozása szakértők közreműködésével már elkészült. A régió turisztikai szolgáltatói a Pécsett, Orfűn, Szekszárdon és Kaposváron rendezett fórumokon ismerhették meg az új rendszert. A régió megyéiben workshopokon, egyedi képzéseken és tanácsadáson vehettek  részt a jelentkezők, mely felkészítés eredményeképpen már sikeresen túl van a minősítésen 25 szolgáltatás és rendezvény. A minősítési rendszer differenciál a szolgáltatók között. Az alapfeltételek teljesülése is igen komoly követelmény, de ezért még csak az egy hunyoros védjegy használatára szerezhet a kérelmező jogosultságot. A kettő vagy három hunyoros védjegyért már  kiemelten átgondoltan és következetesen kell  „ökonak”lennie az érintett szolgáltatásnak, vagy rendezvénynek. Várhatóan 2015 tavaszán folytatódnak a minősítések Baranya, Tolna és Somogy megye ökoturisztikai szolgáltatóinál, és reményeink szerint ezzel is sikerül elősegíteni azt, hogy a Dél-Dunántúl Magyarország egyik meghatározó ökoturisztikai célterületévé váljon. A Minősítési rendszerről további információk, és a minősítést elnyert szolgáltatók listája a www.gyeregyalog.hu honlapon érhető el.

sajtokozlemeny_sikeres_min_rendszer (1)

Kisfilm az ökoklaszter ökoturisztikai minősítési rendszeréről

A Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter „Léptékváltás zöld ritmusban – A Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter fejlesztése” című pályázatának egyik kiemelt projektje a klaszter által kialakított ökoturisztikai minősítési rendszer bevezetése.

A minősítést végzők képzésen vettek részt, a rendszert magát, pedig a tagság közösen dolgozta ki. Ehhez kapcsolódóan elkészült a nemzetközi Green Globe minősítési rendszer alapján egy digitális „okos” minősítési táblázat, mely segít a minősítőknek a minősítés elvégzésében, értékelésben. A klaszter tagok minősítései elkezdődtek, és szeretnék ezt a folyamatot folytatni és kiterjeszteni más régiókra is.

Ennek a minősítési rendszernek a bemutatására készült el ez a rövid kisfilm.

 

Hunyorral minősített ökoturisztikai szolgáltatók

A Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter sikeresen kezdte meg az országosan egyedülálló ökoturisztikai minősítési rendszert bevezetését. A címet elnyert elismert szolgáltatók hamarosan átvehetik a minősítést jelző, a házak falára kihelyezhető egy, kettő, vagy három hunyoros minősítő táblát.

 

Eredetileg 20 minősítés elvégzését tűzték ki célként, de már most 26 szolgáltatás minősítésénél tartanak, és a jelentkezők száma folyamatosan nő. A minősítést végzők képzésen vettek részt, a rendszert magát pedig a tagság közösen dolgozta ki. A minősítési rendszer fejlesztése során szakemberek segítségével a világszerte már működő rendszerek megismerésére és elemzésére került először sor, majd ezek hasznos és progresszív elemeinek ismeretében került kialakításra a hazai viszonyok között is alkalmazható rendszer. A minősítéseket a „legzöldebb klaszter-tagok” közül a gyűrűfűi Fridrich Ágnes (Veronika Erdei Iskola), a hosszúhetényi Vass Adrienn, aki jelenleg a Kövestetői Vendégházat vezeti, valamint dr. Németh Ibolya környezeti nevelő, a cserkúti Biobia Porta Pajta Szálló tulajdonosa végezte el.

 

– A minősítési rendszer a turisztikai szolgáltatókat sorolja be attól függően, hogy mennyire ökotudatosak, és tevékenységüket mennyire környezettudatosan, a fenntartható fejlődés elveit szem előtt tartva végzik – mondja dr. Németh Ibolya. A minősítés során a komplexitásra, valamint arra törekedtünk, hogy feltérképezzük, hogy a fellelhető természeti, kulturális és épített ritkaságokat mennyire használják ki a szolgáltatók. Az is szempont, hogy a vendégek szemléletformálása milyen mértékben történik meg, mennyire hívják fel a figyelmet a környezettudatosságra.

 

A minősítés során többek között megnézték, hogy az adott helyen mennyire használják fel a helyi termékeket a vendéglátásban, a dekorációk mennyire természetbarát anyagokból készültek, és azt is, hogy mivel rendezték be az épületeket. Fontos szempont volt az is, hogy milyen a helyi közösséggel a kapcsolatuk, szerveznek-e rendezvényeket. Mind e mellett azt is nézték, hogy a hulladékgazdálkodásukban mennyire minimalizálják a hulladék mennyiségét.

 

Az elnyerhető legmagasabb minősítési fokozat a három hunyor. Három kategóriában lehet minősíteni az ökoturisztikai szolgáltatókat, szállás, vendéglátás, valamint a szolgáltatások, rendezvények alapján. Egyebek mellett az is minősítési szempont, hogy az egyes rendezvényekre milyen módon érkeznek a vendégek autóval, busszal, vagy pedig kerékpáron, esetleg gyalog. És, ha csak gépjárművel megközelíthető az adott település, a parkolást hogyan oldják meg.

 

A minősítések során már most, az első körben találtak egy olyan vendéglátóhelyet Somogy megyében – Bőszénfán a szavasfarmon -, ahol csak helyi terméket használnak fel. A kaposvári egyetem vegyszermentes kertjéből származik a zöldség, gyümölcs, amelyből helyben készítenek lekvárt, zöldségkrémeket, valamint szezonális étlap alapján kínálják az ételeket.

Az első minősítések során visszaigazolódott az is, hogy Orfűnek és a nyugat-mecseki településeknek meghatározó szerepük van a régió ökoturizmusában. Az ökoturisztikai minősítést elnyert 12 szolgáltató közül 8 az érintett területen tevékenykedik.

Az eddig elvégzett minősítések során természetesen volt olyan hely, amelyik a feltételeknek nem felelt meg, de a rendszer fejlesztő jellegű, ezért a minősítési feltételek megismerése egyben jó alapot jelent az adott szolgáltatás környezettudatos fejlesztésére, és ezt követően az újabb minősítésen a sikeres szereplésre.

 

A minősítési rendszer egyelőre a klaszter tagjaira terjed ki, azonban elképzelhető, hogy a későbbiekben kiterjesztik ezt a lehetőséget más szolgáltatók számára is – nyilatkozta Handó János, az ökoturisztikai klaszter elnöke.