2013. szeptember hónap bejegyzései

Szakmai egyeztető fórum – Vasfüggöny nyomvonal

A DDRFÜ szakmai egyeztető fórumot hívott össze 2013. szeptember 23-án a Vasfüggöny Nyomvonal (Iron Curtain Trail – Eurovelo 13), mint nemzetközi kerékpáros túraútvonal dél-dunántúli szakasza nyomvonalával kapcsolatban, a kérdésben érintett területek és települések szakmai szervezeteinek, valamint a jelenleg zajló, hasonló fejlesztési célkitűzésekkel bíró projektek (kerékpárút fejlesztés, zöldút fejlesztés a magyar-horvát határ menti szakaszon) képviselőinek részvételével.

 

A DDRFÜ munkatársa, Pámer Zoltán ismertette az Iron Curtain Trail projektet, majd bemutatta a bejárások során feltérképezett dél-dunántúli területekre kidolgozott lehetséges nyomvonalakat.

 

Ezt követően került sor a nyomvonal résztvevők általi értékelésére, kérdésfelvetésekre és további alternatív nyomvonal lehetőségek iránti igények megfogalmazására.

 

A szakmai fórumon elhangzott vélemények a nyomvonal véglegesítése során hasznosításra kerülnek.

 

Bővebben az Iron Curtain Trail projektről:

 

Iron Curtain Trail – Fenntartható közlekedés a Vasfüggöny Nyomvonal (Eurovelo 13) mentén

 

Az egykori keleti és nyugati blokk határtérségét összekötő ún. „Vasfüggöny Nyomvonal” 2009-ben vált az Eurovelo nemzetközi kerékpárturisztikai útvonalhálózat részévé. A nyomvonal az Északi-tengertől egyészen Törökországig fűzi fel az egykori vasfüggöny mentén található — zömében jó környezeti állapotban lévő — periferiális területeket. A nyomvonalnak része az egykori Jugoszlávia és Magyarország közötti határ, így a teljes dél-dunántúli határszakasz. A határ mentén kijelölt Három folyó kerékpáros túraútvonal és számos azóta történt fejlesztés szolgál a leendő nemzetközi útvonal alapjául.

A projekt célja a térség elérhetőségének javítása kerékpáron, a közösségi közlekedéssel való kapcsolatok kialakítása, illetve javaslattétel az Eurovelo 13 végeleges nyomvonalára.

 

A projekt honlapja: www.ict13.eu

 

Vasúti talpfák – újraértelmezve

A horvátországi Kopácson szeptember második hetében horvát és magyar művészek gyűltek össze közös alkotómunkára. Elöregedett vasúti talpfák szolgáltak alapanyagként és egyben inspirációként is a munkához. Érdekes és ötletes formában „átértelmeződve”, továbbgondolásra késztető alkotások születtek. Az egy hetes, jó hangulatú tábort a résztvevők egyöntetűen sikeresnek ítélték meg.

 

A tábor a Horvátországi Magyar Vállalkozók Szövetsége megbízásából, a Go Green c., HUHR/1101/1.2.2/2011 azonosító számú projekt részeként valósult meg.

 

 

Zöldutakról a Turista Magazin szeptemberi számában

A zöldút mozgalom hazai kezdeteit, jó gyakorlatait és a zöldutak szellemiségét bemutató cikk jelent meg a Turista Magazin szeptemberi számában Budai Krisztina, a Zöldutak Módszertani Egyesület vezetője tollából.

 

Mindenkinek jó szívvel ajánljuk!

Kitekintő – Aranyóma Fesztivál Kémesen

Az Ormánság Zöldút központi településén, Kémesen hagyományőrző fesztivált szervez az  Együtt a Kémes Körzet Gyermekeiért Alapítvány, „Aranyóma” címmel.

 

Időpont: 2013. szeptember 21. 11:00-24:00

Helyszín: Malom – Kémes, Petőfi u. 18-20.

 

Az egy napos program során bemutatkoznak a térség hagyományőrző együttesei, népi mesterségek fortélyaival ismerkedhetnek az érdeklődők, rég elfeledett ízeket kóstolhatnak és szemezgethetnek a termelői piac portékái között. Az éjszakába nyúló rendezvény a Romungró Fiúk koncertjével és táncházzal zárul.

 

Jó szívvel ajánljuk a rendezvényt  a helyi közösségek, helyi értékek iránt érdeklődő és elkötelezett látogatóknak.

Keressék fel Kémest és töltsenek el egy szép őszi napot, ismerkedve a „hely szellemével”!

 

RÉSZLETES PROGRAM

Művészeti tábor Kopácson

A Horvátországi Magyar Vállalkozók Szövetsége a Go Green c., HUHR/1101/1.2.2/2011 azonosítószámú projekt keretében művészeti tábort és kiállítást szervez.

A tábor 2013. szeptember 09-15-ig kerül megrendezésre horvát és magyar művészek részvételével, helyszíne a kopácsi Família Kemping.

A tábor során készült alkotások megtekinthetőek lesznek 2013. szeptember 14-15-én, a Kopácsi Halásznapokon.

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Horvátországi Magyar Vállalkozók Szövetsége / Savez poduzetnika Madara Hrvatske

 

Művészeti tábor - Kopács

FELHÍVÁS

Kedves Honlap Látogató!

 

Szervezetünk, a Gyeregyalog.hu Egyesület pályázati tevékenységének részeként összeállításra került egy adatbázis, mely a zöldút által érintett települések turisztikai szolgáltatóit (szálláshelyek, éttermek, helyi termelők, turista információs pontok, kerékpárkölcsönzők és szervízek ) gyűjti egybe elérhetőségi adatokkal és rövid leírással. Excel tábla formájában hozzáférhetővé tettük honlapunkon.

 

A Program horizontális elveivel összhangban szeretnénk lehetőséget biztosítani minden egyes szolgáltató részére, hogy adatbázisunkban megjelenhessen.

 

Ehhez szeretnénk kérni az Ön segítségét: amennyiben tudomása van olyan, a fent jelzett csoportok valamelyikébe tartozó szolgáltatóról, amely kimaradt az adatbázisból, örömmel és köszönettel fogadnánk, ha ezt jelezné felénk az info(kukac)baranyazoldut.eu email címen, vagy a honlapunkon található kapcsolati űrlap segítségével.

 

Az adatbázist az alábbi linken tudja megnyitni, és az összegyűjtött szolgáltatói adatokat megtekinteni:

Szolgáltatói adatbázis – Baranya Zöldút, Magyarország

 

Tisztelettel kérjük, hogy észrevételeivel segítse törekvésünket egy teljes körű adatbázis létrehozására.

Közreműködését előre is nagyon köszönjük!

 

Gyeregyalog.hu Egyesület

I. Orfűi Ökofesztivál képekben

MEGHÍVÓ – Nemzetközi sütő-főző fesztivál a Zengő lábánál

A falusi vendégfogadók immáron nyolcadik alkalommal mérik össze fakanálforgató tudományukat a Baranyában, a Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetség szervezésében. A rendezvény bejáratott helyszíne Hosszúhetény, ahol a Zengő és a Hármas-hegy gyönyörű karéjában mérkőznek a falusi vendégfogadók hazai és évek óta visszajáró külföldi csapatai. Igazi kihívás a versengés, hiszen a csapatok reggel egy számukra ismeretlen 10 kilogrammos alapanyag-csomagot kapnak, amelyben húsfélék és zöldségek, esetleg gyümölcsök találhatók. Ezekből az alapanyagokból kell délután 2 óráig menüsort elkészíteniük. Nagyon fontos, hogy minden alapanyagot fel kell használniuk, és csak szabadtűzi módszerekkel, fa és faszén felhasználásával készülhetnek el a grillezett, bográcsos, tárcsás, roston, vagy éppen hamuban sült-főtt ételek.

 

Miközben a csapatok szorgoskodnak az ételek körül, a látogatókat hagyományőrző együttesek szórakoztatják. A kulturális programok mellett gyermek játszóház, sétakocsikázás, lovagoltatás, kézműves és helyi termék vásár, valamint a hosszúhetényi szüreti felvonulás és népi játék segít eltölteni az étkek elkészültéig tartó időt. A rendezvényre kitelepülnek a pécsi borvidék termelői is.

 

A csapatok menüsorainak értékelését a szakértő zsűri 14 órától kezdi. A zsűrizés után a közönség is megkóstolhatja az elkészült specialitásokat. Az ételek, az étel sorok valódi különlegességek. Az elmúlt évek alkalmankénti 15-20 csapata általában 40-50 féle ételt készített el az alapanyagokból.

 

A gasztronómiai sokszínűséget még tovább fokozza, hogy a nyolc évvel ezelőtt indult fesztivál sorozat, a „Falusi Vendégfogadók Országos Sütő-Főző Fesztiválja” időközben igazi nemzetközi gasztrofesztivállá nőtte ki magát.  Az elmúlt években kárpátaljai, székelyföldi, délvidéki csapatok arattak megérdemelt sikereket. Mellettük Németországból, Ausztriából, Olaszországból és Franciaországból érkezettek is bővítették a hálás közönség által nagyra értékelt ízválasztékot.

 

Az idei fesztivál még különlegesebbnek ígérkezik, mert a szervező Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetség az IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program kedvezményezettjeként horvát csapatok meghívásával bővíti a versengők és a fellépők számát egyaránt. A horvát főzőcsapatok a Duna és a Dráva mentén fekvő, gazdag hagyományú falvakból érkeznek.

 

A résztvevő csapatok már hét alkalommal bizonyították, hogy a falusi vendégfogadók kedves és barátságos emberek, igazi virtuózok a fakanál forgatásában. Teszik ezt közös örömünkre, vendégeink és az érdeklődők figyelmét felkeltve a falusi vendégfogadóknál hozzáférhető gasztronómiai csodák iránt.

 

Hívjuk-várjuk a vidéki gasztronómia, a szabad tűzön készült finomságok és a falusi hagyományok iránt érdeklődő kicsiket és nagyokat Hosszúheténybe, a focipályára, október első szombatjára, egy reményeink szerint felejthetetlen napra!

 

Baranya Megye Falusi Turizmus Közhasznú Szövetség

 

A rendezvény a Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetség megbízásából, a Go Green c., HUHR/1101/1.2.2/2011 azonosító számú projekt részeként valósul meg.

 

Nemzetközi Sütő-Főző Fesztivál – Sajtóanyag

Lakossági fórum – Nagynyárád